Főzni jó!

Imádok főzni, sütni, új recepteket olvasgatni és kipróbálni. Rengeteg receptet lementettem már a számítógépre, most szép sorban kipróbálgatom őket és a jól sikerülteket itt gyűjtöm össze főleg magamnak, de örülök neki, ha másnak is segíthetek ezzel. Én hiszek benne, hogy: Főzni bárki tud! Csak kell hozzá egy jó recept! ( Lecsóból idézet) Ha szeretnél velem kapcsolatba lépni, email-címem: borzsi@freemail.hu

Kövess a Twitteren!

Utolsó kommentek

Statisztikám

Briós

2008.08.13. 13:12 :: Borzsi

Tegnap délután rám tört a briós ehetnék. Érdekes, hogy utoljára akkor ettem folyton brióst, mikor a kisfiammal voltam terhes. Lehet, hogy megint kisfiúnk lesz?? Persze délután itt nálunk már sehol nem árulnak péksütit, így dönthettem, hogy megsütöm magam, vagy várok reggelig, és majd veszek.

Addig-addig gondolkoztam rajta, hogy előkerestem a receptjét, körülnéztem a konyhában, és megkönnyebbülve láttam, hogy minden van itthon hozzá. Nekiláttam! Persze lusta üzemmódban:) A kenyérsütőgéppel dagasztottam, kelesztettem meg a tésztát, én már csak a formázási részben szálltam be a melóba, de meg kell mondjam így nagyon sokáig tartott az egész. Délután 2-kor kezdtem és este fél 6-kor vettem ki a sütőből. Addigra persze már rég elmúlt a briós ehetnékem, és csak szidtam magam, hogy minek csinálok ilyen macerás dolgokat.:))

Azért finom lett! Jó kis vacsi és reggeli volt, finom lekvárral megkenve.

A receptet E-Margit oldaláról van:

Briós:

Hozzávalók:
  

60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész (!) tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő

Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
   

Szorosra kell a tésztát dagasztani, lehet, hogy egy kicsi liszt kell még bele.

A megdagasztott tésztát kivettem, négy felé osztottam, majd a darabokat szintén négybe vágtam. 20 cm hosszú hurkákat sodortam belőle, lekentem olvasztott vajjal és megcsomóztam. Kb. 1/2 órás kelesztés után lekentem vizezett tojássárágájval és megszórtam kristálycukorral. Előmelegített sütőben sütöttem 30 percig.

 

 

 

 

Update:

Nagy megtiszteltetés ért másnap, mert kirakták ezt a posztomat a blog.hu gasztro ajánló részébe. Tudom-tudom! Sokaknak ez nem olyan nagy dolog, de nekem ez az első eset, hogy kikerült egy írásom oda, így nagy volt az örömöm. Le is mentettem gyorsan :)

6 komment

Címkék: sütemények

A bejegyzés trackback címe:

https://foznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr16614152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andici · http://ticsiandi.freeblog.hu 2008.08.15. 09:34:03

Eddig csak inkognitóban voltam jelen, de mivel tetszett amit láttam, és szivesen térek ide vissza, gondoltam megajándékozlak valamivel: ticsiandi.freeblog.hu/archives/2008/08/15/Kreativ_blogger_dij/

Remélem sokáig olvashatlak majd, még 3 gyerkőc mellett is. :)

julcsa 2008.08.16. 13:28:03

Jaaaj, ilyet en is akarok enni, nagyon guszta!!!!

Borzsi 2008.08.16. 21:50:40

Szia Andici!

Köszi szépen! Örülök, hogy olvasol és hogy tetszik az oldalam. Amíg meg nem születik a 3. gyerkőc addig biztos írok rendszeresen, de utána....majd meglátjuk mennyi időm-erőm lesz hozzá.:))

Borzsi 2008.08.16. 21:51:15

Julcsám!
Majd,ha hazajöttök sütök Neked. Oké?

csilla 2008.08.18. 13:24:43

Szia!

Megpróbáltad már megsütni az Ország Tortáját? Jó lenne, ha kipróbálnád, aztán megírnád, hogy sikerült. Biztos hallottad, hogy most az idén a Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett pályázaton a szatmári szilvapálinkás torta nyert. Nem hiába hungarikum az a pálinka,… Én meg szabolcs-szatmári lány vagyok, szóval meg akarom anyuékat lepni, csak nem tudom bele merjek e vágni,… Szóval küldöm a receptet! Innen sikerült letöltennem: augusztus20.freeblog.hu/categories/torta/

Köszi!


A Szatmári szilva torta receptje:

Piskóta
Aszalt szilva 0,34 kg
Casino Rum 0,06 l
Dió (finom) 0,07 kg
Vaj 0,12 kg
Porcukor 0,12 kg
Egésztojás 0,12 kg
Liszt 0,14 kg
Sütőpor 0,005 kg
Fahéj 0,005 kg
Citrom héj 0,007 kg
Só 0,003 kg
Vanília rúd 1 db

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.


Krémek

Alap krémek

Marcipán krém
Tej 0,13 l
Tojássárgája 0,10 kg
Marcipán(1x-es) 0,10 kg
Keserű marcipán 0,011 kg
Cukor 0,022 kg
Csoki krém
Tej 0,09 l
Tojássárgája 0,05 kg
Kakaó massza 0,03 kg
Cukor 0,06 kg

A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk
majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.

Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50%-os) 0,03 l

Betöltéshez szükséges krémek

Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg
Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg

Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg)

Betöltési technológia

A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.

Borzsi 2008.08.19. 12:01:37

Szia Csilla!
Köszi a receptet! Nem ígérem, hogy kipróbálom, mert én teljesen antialkoholista vagyok, így sosincs itthon semmilyen szesz. Márpedig ebbe kellene. Majd ha kapunk ajándékba valakitől, akkor megcsinálom, mert biztos finom lehet.
süti beállítások módosítása