Tegnap délután rám tört a briós ehetnék. Érdekes, hogy utoljára akkor ettem folyton brióst, mikor a kisfiammal voltam terhes. Lehet, hogy megint kisfiúnk lesz?? Persze délután itt nálunk már sehol nem árulnak péksütit, így dönthettem, hogy megsütöm magam, vagy várok reggelig, és majd veszek.
Addig-addig gondolkoztam rajta, hogy előkerestem a receptjét, körülnéztem a konyhában, és megkönnyebbülve láttam, hogy minden van itthon hozzá. Nekiláttam! Persze lusta üzemmódban:) A kenyérsütőgéppel dagasztottam, kelesztettem meg a tésztát, én már csak a formázási részben szálltam be a melóba, de meg kell mondjam így nagyon sokáig tartott az egész. Délután 2-kor kezdtem és este fél 6-kor vettem ki a sütőből. Addigra persze már rég elmúlt a briós ehetnékem, és csak szidtam magam, hogy minek csinálok ilyen macerás dolgokat.:))
Azért finom lett! Jó kis vacsi és reggeli volt, finom lekvárral megkenve.
A receptet E-Margit oldaláról van:
Briós:
Hozzávalók:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) Szorosra kell a tésztát dagasztani, lehet, hogy egy kicsi liszt kell még bele. A megdagasztott tésztát kivettem, négy felé osztottam, majd a darabokat szintén négybe vágtam. 20 cm hosszú hurkákat sodortam belőle, lekentem olvasztott vajjal és megcsomóztam. Kb. 1/2 órás kelesztés után lekentem vizezett tojássárágájval és megszórtam kristálycukorral. Előmelegített sütőben sütöttem 30 percig.
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész (!) tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
Update:
Nagy megtiszteltetés ért másnap, mert kirakták ezt a posztomat a blog.hu gasztro ajánló részébe. Tudom-tudom! Sokaknak ez nem olyan nagy dolog, de nekem ez az első eset, hogy kikerült egy írásom oda, így nagy volt az örömöm. Le is mentettem gyorsan :)
Utolsó kommentek