Főzni jó!

Imádok főzni, sütni, új recepteket olvasgatni és kipróbálni. Rengeteg receptet lementettem már a számítógépre, most szép sorban kipróbálgatom őket és a jól sikerülteket itt gyűjtöm össze főleg magamnak, de örülök neki, ha másnak is segíthetek ezzel. Én hiszek benne, hogy: Főzni bárki tud! Csak kell hozzá egy jó recept! ( Lecsóból idézet) Ha szeretnél velem kapcsolatba lépni, email-címem: borzsi@freemail.hu

Kövess a Twitteren!

Utolsó kommentek

Statisztikám

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Süssünk pizzát!

2007.10.06. 10:43 :: Borzsi

Utálom a mirelit pizzákat! A tésztájuk papír vékony, a feltét csak mutatóban van rajta, és az ízük is tisztelet a kivételnek,de borzalmas. Nem tudom Te, hogy vagy vele, de én inkább magam sütök pizzát, ha a családom azt szeretne enni.

Van egy tuti receptem egy régi Nők Lapjából Lajos Maritól, amit még a férjem is megtud csinálni, úgyhogy gondolhatod, hogy semmi bonyolult nincs benne. :))


Pizzatészta

Hozzávalók egy nagy tepsihez:
1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 20 g élesztő, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 40 dkg liszt és a sütőlap kikenéséhez egy kis olaj még.

Elkészítése:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk és egy 3 dl-s bögrében öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt jól elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni. Ez kb. 8-10 perc.
Közben a lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, nem csak azért, hogy tiszta legyen, hanem azért is, mert így levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjuk az élesztős tejet és fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Így készítjük a kovászt. A tetejére kevés lisztet szórunk és konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 15-20 percet.
Következő lépésként hozzáadjuk a sót, az olajat és 1,5 dl langyos vizet. Kézi robotgéppel, amibe a spirálos betétet tettük, összekeverjük, egészen addig amíg a ragacsos tészta el nem válik a tál faláról. Ismét megszórjuk a tetejét lisztel, letakarjuk a konyharuhával és 30-40 percig kelesztjük.
A látványosan megnőtt tésztánkat olajjal kikent sütőlapra tesszük, kinyújtjuk és egy villával megszurkáljuk. Pizzakrémmel, oregánóval, mindenféle felvágottal, sajttal, zöldségekkel jól megrakjuk és már mehet is a sütőbe. 220 C fokon 15-20 percig sütjük.

3 komment

Címkék: pizzák

A bejegyzés trackback címe:

https://foznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr52187946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzéperiksz 2007.10.07. 01:47:33

A kelesztéshez volna egy tippem. Szokták mondani, hogy meleg helyen kell csinálni. Én úgy szoktam meleg helyet teremteni, hogy a mosogatóba engedek langyos vizet, abba állítom bele a tálat. Így valóban jó meleg helyen kelhet a tészta.

Borzsi 2007.10.07. 08:27:11

Szia!
Ez nagyon jó ötlet, köszi!!!!
Legközelebbi sütéskor kipróblom.:))

emzéperiksz 2007.10.07. 09:10:16

Nincs mit. Én főleg a "strandos lángost" szoktam kelt tésztából. Az tényleg a nagyon kezdők kajája. A pontos arányokat nem tudom, csak szemre szoktam csinálni.
Kell bele kb. 1/4 kiló liszt, pici só meg egy fél pohár kefirben/tejben/natur joghurtban/vagy akár vízben kis cukorral felfuttatott élesztő.
Össze kell dagasztani, meg kell keleszteni, aztán étolajos kézzel gombócokat kell tépni belőle, szét kell húzgálni laposra, és forró olajba tenni, mindkét oldalát kb. 1-1 perc alatt megsütni.
Frissen sajttal, tejföllel, vagy magában, ki hogy szereti, megenni. Ha végképp nincs már semmi odahaza, csak liszt meg só meg porélesztő (az nekem mindig van néhány eltéve a spájzban a fűszeresdobozkákban), akkor is össze lehet ütni, és szeretik.
Többet megsütni, mint amennyit megesznek, nem érdemes, mert csak frissen jó, de a tésztája eláll másnapig is, meg fagyasztható is, ha túl sok lenne.
süti beállítások módosítása