Életemben először csináltam kovászos uborkát, és nagyon jól sikerült! Egyből kedvet is kaptam még több savanyúság készítéséhez :) Mi amúgy is nagyon sok savanyúságot eszünk télen, ezért nem árt, ha többféle dolog közül választhatunk majd. Tervezem, hogy készítek még csalamádét is, azt minden évben szoktam eltenni 8-10 üveggel, de karácsonyra mindig elfogy, úgyhogy idén dupla mennyiségből fogom csinálni.
Na de, térjünk vissza a kovászos uborkára! Jöjjön a recept:)
Hozzávalók: 2 kg apró uborka, 1 nagy csokor kapor, 1 nagy fej fokhagyma, só
Elkészítése: Az uborkákat beáztattam fél órába vízbe, majd folyó víz alatt jól ledörzsöltem, hogy nehogy homok maradjon rajtuk. Az üvegeket már előre kimostam, kiforráztam, mindegyikbe raktam 3-4 ág kaprot, 1 gerezd fokhagymát. Az uborkát bevagdostam 3/4-ig, majd az üvegekbe rakosgattam. Mindegyik üvegbe raktam 1 szelet kenyeret. Közben vizet forraltam, és literenként 1 evőkanál sót tettem bele. Mikor már kicsit kihűlt a víz, rámertem az uborkákra, az üvegeket tálcára állítottam, mindegyik tetejére egy kistányért tettem és kiraktam az erkélyre napos helyre. 4 nap után már jó is lett!
Utolsó kommentek