A hétvégén nagy fába vágtam a fejszémet, nekiálltam befőzni!
Ez nálunk óriási dolog, mivel se az Anyukám, se az Anyósom nem az a befőzős típus. Anyum, míg élt és még megvolt a telkünk, az ottani körtefán termő isteni körtéből lekvárt főzött. De ez volt, az egyetlen, amire vállalkozott. Anyósom szerint felesleges időpocsékolás, amúgy is drága az alapanyag, és majd megveszi, ha kell valami. Mióta ismerem most ezen a nyáron tett el először sárgabarack lekvárt, mert kapott a másik menyétől szép, friss gyümölcsöt és rákényszerült, hogy feldolgozza.Aztán elolvastam Dulmina írását arról, hogy vajon megéri-e befőzni, és engem teljesen meggyőzött, hogy igen.
Szóval, ilyen környezetben, elhihetitek, hogy meglepődött a férjem mikor elmondtam neki, hogy én bizony idén teszek el télire lecsót. Milyen jó lesz majd elővenni, és hipp-hopp összedobni egy gyors vacsit belőle!
A receptet a mindmegettéről szedtem. Egyszerűen elkészíthető, és most még olcsón lehet az alapanyagokat beszerezni hozzá. Az igaz, hogy kell hozzá kb. 2-3 óra szabadidő, de ennyi belefér.
Lecsó télire 3db 7,5 dl-s üveghez:
Hozzávalók: 4 közepes fej vöröshagyma, 1 kg paradicsom, 2 kg paprika, 1 dl olaj, 1 evőkanál só
Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk, cikkekre vágjuk. A hagymát felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Beletesszük a paprikát is, és folyamatosan kevergetve további 20-25 percig főzzük. A tűzről levéve azonmód üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.
Utolsó kommentek