Főzni jó!

Imádok főzni, sütni, új recepteket olvasgatni és kipróbálni. Rengeteg receptet lementettem már a számítógépre, most szép sorban kipróbálgatom őket és a jól sikerülteket itt gyűjtöm össze főleg magamnak, de örülök neki, ha másnak is segíthetek ezzel. Én hiszek benne, hogy: Főzni bárki tud! Csak kell hozzá egy jó recept! ( Lecsóból idézet) Ha szeretnél velem kapcsolatba lépni, email-címem: borzsi@freemail.hu

Kövess a Twitteren!

Utolsó kommentek

Statisztikám

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Food Inc.

2010.04.15. 17:37 :: Borzsi

Két napja láttam a Food Inc. című filmet, ami teljesen felkavart. A film 2008-ban készült, 2009-ben mutatták be, és azt mutatja meg, hogy milyen is Amerikában a húsipar. Borzalmas körülmények között vannak az állatok! A csirkéket vak sötétben nevelik mindenféle növesztő hormonnal, amitől 3-4 hét alatt vágó súlyúra híznak, de nem tudnak menni, hisz a csontjaik nem erősödtek meg ilyen gyorsan, sőt sokan el is hullanak. A szarvasmarhákat is borzalmasan összepréselve tartják, kukoricával etetik, amit nem is tud szegény rendesen megemészteni. Egy édesanya beszél a filmben arról, hogy fertőzött húsból készült hamburgert evett a kisfia és 2 héten belül meghalt az e-coli fertőzéstől. A húsgyár, amelyik azt a hamburgerhúst gyártotta nem ismeri el a hibát, ma is működik. A nő most aktívan harcol azért, hogy az ilyen cégeket bezárják. Ami a megdöbbentő, hogy alig 10-15 nagy vágóhíd van csak Amerikában, így az állatok feldolgozása valami döbbenetes gyorsasággal történik, persze fekete munkások által, akiket a fokozott tempó miatt rengeteg baleset ér. Azok a termelők, akik nem vesznek ebben részt, emberségesen nevelik az állatokat, a húsgyárak támadásainak vannak kitéve. A film végén a növényiparról is beszélnek és kiderül, hogy az is az óriás vállalatok kezében van. Aki biotermelő azt  bíróságra citálják és kikészítik anyagilag, mert ott törvény mondja ki, hogy milyen vetőmagokat lehet elültetni ( génmódosított szójabab, kukorica stb). Megdöbbentő, hogy ahogy a filmben is mondják a szemét kaja pl. a gyorséttermi menü 1 dollárból kijön, míg 1 kg brokkoli majdnem 2 dolcsi, tehát aki egészségesen akar táplálkozni annnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Persze a film végén is el is hangzik, hogy mindenki a vásárlásakor úgymond szavaz is az egyes termelőkre, termékekre, tehát rajtunk vásárlókon múlik, hogy melyik cég meddig marad talpon, de sokan pont az alacsony árak miatt megveszik ezeknek a termékeit is.

A film hivatalos oldalán megtudtok nézni egy kis videót a filmről.

Tudom a film Amerikáról szól, de nincsennek illúzióim, hogy ez nálunk sem mehet másként, hisz csak így lehetnek nyereségesek a húsgyárak. Eddig csak urbán legendának tartottam azt, hogy a párizsi a készítésekor zöld színű és mindenféle mesterséges cucc által lesz végül szép rózsaszín, de most már ezt is elhiszem, sőt.... két napja egy falat hús nem megy le a torkomon. Persze nem leszek vega, hisz imádom a húst, csak most új beszerzési források után kell néznem. Keresek, kutatok a neten hol lehet bio termelőket, boltokat találni, mert a családom egészsége nagyban függ attól, hogy én mit rakok eléjük az asztalra és nem etethetem őket többet szeméttel, a lekiismeretem nem hagyná!

Most még inkább nagyon hasznosnak tartom a tudatos vásárlók oldalt és annak is a 12 pontját:

1. A pénzeddel szavazol!
A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
2. A szemét a legdrágább!
A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.
3. Cetli
Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz 'polctrükkökre'.
4. Helyben
A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.
5. Mennyi műanyagot viszel haza?
Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.
6. Keresd az eredetit!
Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.
7. Olvasd el a címkéket!
Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.
8. Erőszakmentes szépség
Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.
9. Tartós használat!
Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.
10. Frisset
Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.
11. Helyi termékeket vegyél
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.
12. Nem mindegy!
Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.
 

7 komment

Címkék: fecsegek

A bejegyzés trackback címe:

https://foznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr251924118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ági... · http://ehesekvagyunk.blogspot.com/ 2010.04.16. 13:41:56

en az USA-ban elek es engem is nagyon felzaklatott a film.probalunk egeszsegesen taplalkozni, de sajnos nincs garancia itt mar semmire. Elkeserito.

Borzsi 2010.04.21. 14:27:26

Tényleg az. Nagyon meg kell nézni mindennek a csomagolását, hogy miből is van.

Andie 2010.04.22. 15:01:53

@Borzsi: Mer a csomagolás(on lévő hazugság/rizsa) garancia bármire is?

Borzsi 2010.04.22. 15:04:59

Azért csak ad valami támpontot a csomagolás, hogy hányféle E van valamiben pl, vagy mennyi tartósító, színezék és egyéb cucc, amire semmi szüksége sincs a szervezetünknek. Én a magam részéről ezeket kihagynám az étrendemből,de ha te kéred , egyed csak!

PhoebeBuffay 2010.04.27. 17:12:01

brrrr, az a baj, hogy tul sok dokumentumfilmet neztem mostanaban Amerikarol, es minden tobol rohad itt.Belinkelhetem a freeblogos blogomba ezt a bejegyzesed?
Julcsa

Borzsi 2010.04.27. 17:13:59

Szia Julcsa!
Tényleg elképesztő ami ott van. De szerintem itt is ez megy. Nyugodtan rakd be a blogodba. Puszi!

PhoebeBuffay 2010.05.03. 09:35:53

Szepi, te nem akartal meg facebookra jonni?mondjuk en utalom, de a twitternel jobb...
süti beállítások módosítása