Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Főzni jó!

Imádok főzni, sütni, új recepteket olvasgatni és kipróbálni. Rengeteg receptet lementettem már a számítógépre, most szép sorban kipróbálgatom őket és a jól sikerülteket itt gyűjtöm össze főleg magamnak, de örülök neki, ha másnak is segíthetek ezzel. Én hiszek benne, hogy: Főzni bárki tud! Csak kell hozzá egy jó recept! ( Lecsóból idézet) Ha szeretnél velem kapcsolatba lépni, email-címem: borzsi@freemail.hu

Hirdetés

Kövess a Twitteren!

Utolsó kommentek

Statisztikám

Naptár

október 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Paradicsomleves

2007.10.08. 16:12 :: Borzsi

Nem vagyunk egy nagy leves evő család, így ne várjatok tőlem túl sok levesreceptet. Azért amiket főzök feltöltöm ide, de csak a szokásosak lesznek,semmi bonyolult. Kezdő háziasszonyoknak valók.:))


Paradicsomleves

Elkészítése:
2 evőkanál olajon világosra pirítunk 1 evőkanál lisztet, megszórjuk pirospaprikával és állandó keverés közben ráöntünk 1 csésze vizet, fél liter paradicsomlét, majd még fél liter vizet. 1 kis fej vöröshagymát megpucolunk és egészben beletesszük a levesbe. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint. Kifőzünk hozzá tésztát vagy rízst és azt belekeverve tálaljuk.

19 komment

Címkék: levesek tejallergiásoknak

A bejegyzés trackback címe:

http://foznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr55190236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

-balázs- 2008.04.03. 20:29:11

Egyszer ettem egy igazán isteni paradicsomlevest, és megtudtam a titkát: zellerlevél! Nagyon finom ízt ad neki.

Borzsi 2008.04.03. 20:58:58

Szia Balázs!
Pont a hétvégén akarok főzni, majd teszek bele akkor én is. Biztos jó lesz! Köszi a tippet!

Tinus 2008.07.08. 15:51:14

Nem tudtam, hogy hogyan kell paradicsomlevest csinálni. Már tudom és isteni lett :-P

Ricsi 2008.07.24. 13:04:34

majd nem megfulladtama paradicsom levesbe ne csinálja meg senki!!

Borzsi 2008.07.24. 13:56:11

Ricsi!
Elképzeltelek a konyhában, ahogy fulladozol a paradicsomlevestől, és kitört belőlem a röhögés! :)))
Mégis mit csináltál? Tettél bele elég vizet? Paradicsomlevet? Túl sok rántást csináltál? Vagy túl sok tésztát tettél bele? Látod elég sokféle oka lehet, hogy nem sikerült. Én továbbra is fenntartom, hogy ez egy jó recept!

mzperix 2008.09.23. 13:56:04

Ricsi!

A hagymát nem kell egészben lenyelni :)

Andici 2008.09.25. 10:26:11

Sziasztok :)
Épp paradicsomyleves főzés közbe vagyok :D Felkukantottam ,hogy van e valami titkos kis hozzá való amitől még finomabb lesz...találtam is: egész hagyma meg zeller :))THX :)

N. 2008.10.27. 11:00:57

Jó a recept! Én egy kis zellerzölddel, petrezselyemmel és bazsalikommal turbóztam fel kicsit.

Éva 2008.10.28. 15:12:17

Én este fogok hozzá, most lépünk cirkuszba és aztán boltba :)

búvárhajó 2008.11.03. 05:38:12

A levesbe reszelkét tegyetek. 1 egész tojásba pici sót és annyi lisztet kell tenni, hogy keményre gyúrható legyen és almareszelőn lereszelni, közben szétteríteni egy konyharuhán és kissé meglisztezni. A kész levesbe belefőzni.

anakonda911 2008.11.14. 13:11:24

én is most főzöm, és tuti hogy nagyon fincsi lesz :)

Kicsibo 2009.05.21. 08:38:58

Én a nagyanyámtól tanultam és kicsit tartalmasabban csináljuk. Bár az alaplépések ezek:)
Szóval olajon prítjuk a lisztet addig stimmel. A hagymát viszont nem egészben teszem bele, hanem apróra lereszelem. Ettől sűrűbb, tartalmasabb lesz. És ne felejtsük el a rostok fontosságát sem!Sőt egy gerezd fokhagyma lereszelve is megy a piritóba a liszt mellé.A hagyma rostok kifehérednek a liszt aranysárga lesz és akkor pici piros paprikát teszek bele, majd vizet. Sűrített paradicsommal felöntöm, teszek bele, borsot, vegetát, kevés cukrot és sót ízlés szerint. Ha valaki úgy szereti, akkor főzés után leszürheti ezeket az adalékokat. A szürés után tesszük bele a "csiperettet". Egy tojás liszttel eldolgozva, kevés sóval és nem reszeljük, hanem lisztes kézzel rizs nagyságúra csipkedjük. Liszttel beszórjuk és rázogatjuk.A forrásban levő levesbe öntjük és elkeverjük. Ha feljöttek a tetejére akkor jó is lesz. A végén szoktam beletenni a zöldfűszereket.. Mindefélét..Vegetát( a növényt), petrezselyem zöldet, stb.
ha egyszer megkóstolod mindig így csinálod:)
A csiperett azért jobb mint a reszelt, mert nem kíván annyi lisztet magába és finomabb lesz emiatt..persze ez is ízlés kérdése..Épp ma csináltam..nagyon fincsi:)

Borzsi 2009.05.21. 13:55:44

Szia Kicsibo!
Nagyon jónak tűnik,amit leírtál. Legközelebb kipróbálom így is.
Köszi a tippet!

gomez52 2009.06.16. 12:40:14

Épp egyedül vagyok itthon a gyerekekkel, és nej kiadta, hogy paradicsomlevest kell főzni, így jutottam ide :)
Nade, ami miatt írok, hogy (általában ezen mindenki csodálkozni szokott) amennyiben nem cukrosan, hanem sósan csináljátok a paradicsomlevest, tányérba szedés után egy-két kiskanál tejfölt ízlés szerint keverjetek el benne. Isteni, több mint 30 éve így eszem, és többeket "megtérítettem" már :)

hayamushka (törölt) 2009.12.03. 20:57:33

Én rántás helyett főttkrumplival sűrítem és zellergumót is főzök bele. A fokhagyma pedig nélkülözhetetlen minden paradicsomos kajából.

antiktrezor 2010.02.01. 18:02:04

Most készítettem először paradicsom levest, ezen rezept alapján, azzal a különbséggel, hogy rizs vagy tészta/csipetke helyett én nokedlit szaggatok bele. Ehhez az mennyiséghez 2 tójás, 8 kanál liszt és annyi víz hogy legalább tejföl sűrűségű legyen, forrás közben beleszaggatom és 2 percig főzöm, majd mindmegeszem :D Egyébként jól sikerült.
A receptben és a kommentekben senki nem írja, hogy mennyi ideig kell főzni. Valamikor a nagymamám nagyon tudta a fortéjokat, de mire szükségem lett volna azokra, már nem kérdezhettem meg, Ő biztos tudta, hogy mennyi ideig kell ezt a levest főzni. Szóval ha van valakinek ügyesen főző, sütő nagyija akkor kérdezz és jegyzetelj magadnak, amíg lehet.

Borzsi 2010.02.01. 21:24:16

Szia antiktrezor! Tényleg nem írtam, hogy meddig kell főzni. Én úgy szoktam, hogy mikor felforr a paradicsomleves rakok bele tésztát és mikor az megfőtt, akkor van kész a leves. Tehát elég gyorsan kész van, forrás után 8-10 perc.
Én sem tudok már senkit megkérdezni, 19 éves voltam mikor Anyum meghalt, akkor tanultam meg szakácskönyvekből főzni. Azért is írom a blogot, hogy majd jó lesz a gyerkőceimnek visszanézni mit-hogy csináltam.

Rico RokkaRolla · http://stoner.blog.hu/ 2010.07.23. 12:51:05

Nekem is hiába mondták, hogy írd fel, a Mama hogyan készíti, sajnos lekéstem. Odaveszett - más, fontosabb dolgok mellett - a sok finom étel elkészítésének a tudománya, a szánk íze szerint való disznóságok fűszerezésének a titka.
Az biztos, hogy az én Mamám leveles zellerszárat rakott a paradicsomlevesbe, és az is, hogy akár hányszor kérdeztük mi a titok, miből mennyit kell tenni csak annyit mondott - amit annak ellenére, hogy nem egy egzakt meghatározás, de minden ételre, receptre és még sok minden másra is igaz - , hogy érzéssel, amit inkább úgy mondhatnánk, hogy szeretettel. (Azt, hogy miből, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legtöbb Nagyi abból főz, ami van - nem rohantak le a divatos, felhajtós, drága fűszerboltba olasz paradicsom sűrítményért, de hogy a paprikacsumát nem a szemetesbe dobták, hanem a levesbe, (még ha az éppen paradicsom leves volt is, mert a paprika 'elfogyott' aznap reggelire), az biztos.
Aki szeret főzni és szeretettel főz a szeretteinek, nem csalódhat. Ez egy, amolyan egyes szabály. Egy tanács még, ha elfogadjátok, nem valami férfi sovinizmustól vezérelve (az én Nagymamám is Nő volt, aki nagyon jól sütött/főzött), de főzni nem szerető, vagy kényszerből főző, főképp hölgyeknél vettem észre azt (főző szerep), hogy nem kóstolják meg az ételt, amit főznek, amíg főzik. Hát úgy nem lehet.
Elnézést a szószátyárságomért, és a kéretlen tanácsokért! Mindenkinek szeretettel teli finom ételeket, és sokáig élő Nagymamákat kívánok!

Borzsi 2010.07.23. 12:53:58

@Rico RokkaRolla: Köszi a kedves kommentet! Teljesen igazad van, hogy meg kell kóstolni mindig az ételt főzés közben!