Van egy tuti receptem egy régi Nők Lapjából Lajos Maritól, amit még a férjem is megtud csinálni, úgyhogy gondolhatod, hogy semmi bonyolult nincs benne. :))
Pizzatészta
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 20 g élesztő, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 40 dkg liszt és a sütőlap kikenéséhez egy kis olaj még.
Elkészítése:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk és egy 3 dl-s bögrében öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt jól elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni. Ez kb. 8-10 perc.
Közben a lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, nem csak azért, hogy tiszta legyen, hanem azért is, mert így levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjuk az élesztős tejet és fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Így készítjük a kovászt. A tetejére kevés lisztet szórunk és konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 15-20 percet.
Következő lépésként hozzáadjuk a sót, az olajat és 1,5 dl langyos vizet. Kézi robotgéppel, amibe a spirálos betétet tettük, összekeverjük, egészen addig amíg a ragacsos tészta el nem válik a tál faláról. Ismét megszórjuk a tetejét lisztel, letakarjuk a konyharuhával és 30-40 percig kelesztjük.
A látványosan megnőtt tésztánkat olajjal kikent sütőlapra tesszük, kinyújtjuk és egy villával megszurkáljuk. Pizzakrémmel, oregánóval, mindenféle felvágottal, sajttal, zöldségekkel jól megrakjuk és már mehet is a sütőbe. 220 C fokon 15-20 percig sütjük.
Utolsó kommentek